Friss árfolyamok >>

Keményen odacsaphat Brüsszel az élelmiszerláncoknak

2017. június 2. 14:50:00
A V4-ek kérik az Európai Bizottságot, hogy készítsen iránymutatást a tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt.

A V4 országok agrárminiszterei 2017. június 2-án Varsóban tanácskoztak Szlovénia, Románia és Horvátország tárcavezetőivel kiegészülve - közölte a Földművelésügyi minisztérium lapunkkal.

A Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjével kapcsolatban közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az aláírók egyértelműen kiállnak az erős, két pilléres Közös Agrárpolitika fenntartása mellett, amelynek a jövőben is megfelelő közösségi finanszírozással kell rendelkeznie. A magyar delegációt vezető Nagy István miniszterhelyettes kiemelte, hogy az elfogadott nyilatkozat olyan kiemelt magyar prioritásokat is tartalmaz, mint a SAPS rendszer fenntartása, a termeléshez kötött támogatások megőrzése, vagy a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyának megőrzése a vidékfejlesztési programokban.

„A 2020 utáni KAP-ra vonatkozó tárgyalások során kiemelt jelentősége lesz a kelet-közép-európai tagállamok együttműködési és érdekérvényesítő képességének, amelyben Magyarország - az idén júliusban induló egy éves V4 elnökségre is tekintettel - kiemelt szerepet kíván játszani” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Jöhet a terv a csalások ellen

Az élelmiszerláncban meglévő tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében kérték a Bizottságot, hogy dolgozzon ki olyan közösségi iránymutatásokat, amelyek javítják a gazdák helyzetét az élelmiszerláncban.

Az Unió Horizont 2020 elnevezésű kutatási és fejlesztési programjával kapcsolatban kértük az Európai Bizottságot, hogy a 2018-2020 közötti időszakra rendelkezésre álló források elosztásánál vegyék figyelembe a közép-kelet-európai tagállamok által közösen meghatározott és benyújtott kutatási és fejlesztési prioritásokat – összegezte a tárgyalások eredményeit a magyar miniszterhelyettes.

A földjogi szabályozások tekintetében egyetértés mutatkozott abban, hogy a föld egy speciális és véges erőforrás, amelyre ilyen minősége és az élelmezésbiztonságban játszott kiemelt szerepe miatt nem alkalmazhatóak az általános piaci és kereskedelmi szabályok.

Elvárjuk az Európai Bizottságtól, hogy biztosítsa a jogot a nemzetállamoknak, hogy megvédhessék földjeiket a spekulánsoktól – mondta Nagy István.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás