Friss árfolyamok >>

Jó hír a gyümölcsrajongóknak – indul az egyik kedvenc szezonunk

2017. június 1. 10:16:00
Hivatalosan is eljött a cseresznyézés ideje.

Ajánlatunk

A napokban egyre több magyar cseresznye jelent meg a boltok polcain és a piacokon, köztük a legnépszerűbb fajták, így a Germersdorfi óriás, a Biggarreau Burlat és a Van is, ezt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Privátbankár.hu-val. Sajnos azonban nem örülhetünk teljesen felhőtlenül, mivel a húsvéti fagyok következtében az idei termés ötöde tönkrement, és nincs elég munkás, aki leszedhetné, így jó eséllyel idén drágább lesz a cseresznye, mint tavaly. Magyarországon egyébként jelenleg 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a legtöbbet Pest megyében, itt 600 hektáron.

A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül alakul és elsősorban a környező országokba valamint Németországba és a Baltikumba irányul. Behozni azonban gyakorlatilag semmit sem hozunk, alig 100 tonna cseresznye érkezik Németországból a szeptemberi utószezonban.

Mit keres a magyar?

A legkorábbi érésű cseresznyefajták (például a Münchenbergi korai, a Májusi korai, a Pomázi hosszúszárú, a Rita) szedése már május közepe után egy-két nappal megkezdődött, de ezek a fajták nem annyira elterjedtek. A szezon a május utolsó-június első napjaiban érő Bigarreau Burlat fajtával indul be igazán, amit számos másik fajta követ az érési sorban. A vásárlók jellemzően a nagy méretű, fényes és sötétpiros színű gyümölcsöt keresik. Ilyen a magyar nemesítésű Carmen, illetve a termelők körében elterjedt a Kordia és a Regina. A késői érésű fajták július közepéig lesznek elérhetőek.

Miért kerül majd ennyibe a gyümölcs? Nem csak a cseresznye, más is drágul majd az idén, ennek okairól itt írtunk korábban bővebben. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás