Friss árfolyamok >>

A vajon dől el minden? Óriási botrány robbant ki a kürtőskalács körül

2017. december 13. 12:41:00
Mást mondanak a hagyományos recept hívei, és mást a vásári árusok.

Ajánlatunk

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azután, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a szaktestület sajtószolgálata.

A Földművelésügyi Minisztérium határozatából kiderül, hogy a tárca öt magyarországi kürtőskalácssütő kft. kérésének eleget téve utasította el a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület beadványát. A szaktestület ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a hagyományos különleges termékként való regisztráció a kürtőskalács hagyományos receptjét tartalmazza.

Vaj helyett margarint és olajat használnak - és a tojás?

A kezdeményező szaktestület és a kifogást emelő magyarországi cégek szerint a kürtőskalács összetevőinek a leírásánál tér el. A kezdeményezők termékleírása két receptet tartalmaz: a hagyományos kürtőskalács receptjét, mely csak vajjal készíthető, valamint a vásári kürtőskalácsét, amelyben a vaj margarinnal és olajjal helyettesíthető, és a sütemény különféle ízesítésű és borítású lehet.

A kifogást megfogalmazó cégek a kétféle recept helyett csak egyet javasoltak, amely valamennyi alapanyagot tartalmazza, és amelyben a tojás használata sem lenne kötelező. A cégek pejoratívnak tartották a vásári változat megjelölést is, és azt is kifogásolták, hogy a beterjesztő szerint a kürtőskalácssütőknek az elkészítés időpontját is tartalmazó címkét kellene tenniük a termék csomagolására, és csak négy óráig hozhatnák forgalomba terméküket.

Fazekas-terv a hamisítók mellett?

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület szerint Fazekas Sándor által vezetett Földművelésügyi Minisztérium mindvégig a hamisítók pártját fogta. A testület Fazekas-tervként tett említést arról, hogy a tárca "a regisztráció jogát megpróbálja a román kormánynak átjátszani". Arra utalt, hogy korábban a román agrártárca vezetője is a tervei között említette a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való uniós bejegyzését.

Hogy valóban létezik-e Fazekas-terv, megkérdeztük a szaktárcát. Amint válaszolnak, megírjuk!

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás