Friss árfolyamok >>

A fagykár a legkisebb gond: ettől lehet drága idén a gyümölcs

2018. január 9. 07:58:00
Még nincs dráma, de két-három héten belül szükség lenne fagyra a gazdák szerint a kártevők miatt.

Ajánlatunk

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc elmondása szerint az enyhe időjárás önmagában nem okoz különösebb gondot, ilyenkor január elején ugyanis még mélynyugalomban vannak a gyümölcsfajok. Ha azonban a következő két-három hét után februárban jönnek vissza a mínuszok, az komoly terméskárokat okozhat – erről korábban mi is írtunk. Nem azonban ez az egyetlen veszély, ami a gyümölcsösöket fenyegeti.

Az enyhe tél ugyanis kedvez a levéltetvek és az atkák áttelelő tojásainak, ahogy a főleg a gabonatáblákat károsító mezei pockoknak is. Ezeket a kártevőket egy komolyabb, huzamosabb ideig tartó fagy képes érdemben gyéríteni. Egyelőre nincsenek növényvédelmi gondok, ugyanakkor azt látni kell, hogy – például – a csonthéjasoknál a hektáronkénti 150-250 ezer, a körténél 200-300 ezer, az almánál pedig 500-600 ezer forintos védekezési költségen 10-20 százalékot is lehet spórolni. Ha azonban elmarad a téli gyérítés, úgy a védekezésre költött többletköltséggel is számolni kell később az áraknál.

Hiába terem több búza, mégsem örülnek a gazdákA 20. század második felében lezajlott "zöld forradalom" a klímatörténelem egy kivételesen kedvező időszakában javított a termésátlagokon, amikor a növekvő műtrágya- és kemikáliafelhasználás, valamint a gépesítés és a növénynemesítés eredményei a mainál lényegesen előnyösebb klimatikus feltételekkel párosultak. A globális felmelegedés azonban csak egy darabig segítette a termésátlagot, ám évek óta nem változik a mennyiség. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás